Total Pageviews

Tuesday 24 July 2012

Spirituele Ontwikkeling & Emoties

Mijn pad in dit leven is er één die leidt naar een onophoudelijke stroom van emoties, dit is iets waar ik mij eigelijk al mijn hele leven bewust van ben. Emoties zijn zo bepalend voor hoe wij reageren en daardoor ook functioneren. Dit geldt uiteraard niet alleen voor hoe we met ons zelf omgaan, maar ook voor hoe wij omgaan met onze partner(s), kinderen, collega's, vrienden en ga zo maar door. Al jaar en dag is mijn credo, "je spirituele ontwikkeling gaat hand in hand met je persoonlijke ontwikkeling". Hier bedoel ik mee dat je in het reine mag komen met alles wat conflicteert binnen jezelf met als doel je blinde vlek(ken) of je schaduwkant bewust te maken.
Tijdens onze jeugd vindt de conditionering plaats (de dingen die je al op zeer jonge leeftijd leert). Vaak is er tijdens die conditioneringsperiode veelal sprake van goede, foute, verkeerde of slechte emoties. De grootste misvatting ooit, want een emotie is eigenlijk nooit goed of fout. Misschien is het volgende voorbeeld herkenbaar voor je? als je als kind ergens om huilde, of omdat je gevallen was, of je misschien heel nerveus was voor school, dan werd dit al gauw afgekapt met "kom op, droog je tranen, het is tijd voor.....het valt allemaal wel mee, niks aan de hand, doe normaal, kop op" . De boodschap die we als kind dan meekrijgen is dat " foute" emoties er niet mogen zijn en dat alleen "goede emoties" worden toegestaan. Je leert hierdoor emoties te verdringen of weg te stoppen. Zo zie je in de opvoeding nog wel eens dat elke emotie die zich aandiendt onmiddellijk wordt afgebroken of wordt weggestopt. ALs kind weet je niet beter, heb je geen keuzes om het eventueel anders te doen en is het zaak dat je je aanpast. Wanneer je eens terugblikt op hoe jouw ouders of verzorgers met emoties omgingen, wellicht dat je dan wat opvalt?
Kinderen hebben soms de neiging om zich stilletjes af te zonderen wanneer zij verdrietig of boos zijn, zodat zij in de beslotenheid van hun eigen ruimte de tranen de vrije loop kunnen laten en dan kan het alsnog gebeuren dat er gevochten wordt tegen de tranen. Of hun boosheid op een autootje, pop of erger op dieren of op zichzelf botvieren. Misschien voelde je je wel zwak, beschaamd, of een onbenul. Als jouw norm thuis was dat je niet zwak mocht zijn of dat je je behoorde te schamen voor emoties en dan kunnen allerlei strategieën opkomen om alle emoties te niet te doen. Dat kan zijn doordat je er tegen vecht, je ertegen verzet, of het probeert weg te redeneren of te lachen, of het projecteert op anderen en zo zijn er nog wel een paar te bedenken. Zoals bijvoorbeeld, roken, drinken, eten, gamen, tv kijken, blowen en dit om de voor jouw onacceptabele gevoelens te ondrukken of te sussen. In de reguliere zorg krijg je wanneer je zo geplaagd, gekweld of anderszins gebukt gaat onder je " negatieve emoties" medicijnen voorgeschreven, zodat je vooral niet hoeft te voelen. Begrijp me niet verkeerd, ik ben zeker niet tegen medicijnen! Maar de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik ook niet echt voor ben. Mijn houding ten aanzien van alle medicatie) is kritisch is en vooral terughoudend.
In de diverse spirituele stromingen vind je manieren om met (negatieve) emoties om te gaan. Zo kun je aan de gang met spreuken of mantra's die je gaat herhalen zodra er een negatieve emotie in je opkomt. Dit doe je dan om de eventuele kwalijke gevolgen ervan te vermijden. Zo kom je ook richtingen tegen waar mensen zich onderwerpen aan extreme vormen van onthouding en soberheid tot zelfs aan het jezelf kastijden toe, maar ook waar men zichzelf houdt aan vastenperiodes voor onzuiverheid. In de katholieke kerk is is er de biechtstoel, daar kun je tegenover de pastoor opbiechten welke onkuise gevoelens, gedachten of daden hebt gehad. Je mate van slechtheid bepaalt de taak die je opgelegd krijgt waardoor je zonde wordt kwijtgescholden.Voor mij persoonlijk zijn dit niet de wegen die bij me passen. Hoewel het vasten en reinigen zeker een zeer verruimende en louterende werking kan hebben en dat is wel iets wat ik voor mezelf regelmatig doe, maar niet in de reizen aanbiedt. Triade Travel biedt wel tijdens haar reizen naar Egypte, Engeland of Schotland aan het leren "waarnemen" op de krachtplekken en hoe paradoxaal het misschien ook mag klinken, vooral (weer) te voelen.
Je gaat leren om je over te geven aan alle emoties, waardoor je uiteindelijk uitkomt bij de rust en de vrede in jezelf. Je stelt je hart open en je geeft je volledig aan je emoties over.........oh......hoor ik je nu denken, dat is eng. Ja en nee, wanneer je je hier eenmaal aan overgeeft is er geen ontsnappen meer aan en uiteindelijk levert het je een hoop op. Ik kan je verzekeren dat je, wanneer je eenmaal weer volledig in contact bent met al je emoties, je nooit meer anders wilt. Want wat je eigenlijk doet is je laten vallen of lees overgeven in iets onbegrensd, wat je uiteindelijk de vrijheid geeft. Dus........is het voor jou al tijd om vriendschap te sluiten met je emoties? Want jouw emoties zijn echt de enige sleutels naar het oneindige, naar jouw pad en naar je Zelf. Gaat het al kriebelen om thuis te komen?
Voor meer informatie kun je kontakt opnemen met Triade Travel per mail triadetravel@gmail.com of bellen met Caroline Dekker 070-3692559 of met Petra Portheine 06-45426007

No comments:

Post a Comment