Total Pageviews

Saturday 16 March 2013

Tempel van Dush - Westelijke Woestijn




Ibrahim onze gids die net als Caroline dol is op de woestijn, nam op haar verzoek ons mee naar de tempel van Dush diep in de woestijn, dit was ooit het gebied van een Romeins garnizoen. De energie in deze tempel is schoon, zeer krachtig en prachtig. De woestijnwind tilde het zand op nam het mee en erodeerde en reinigde ons.
We hadden een prachtige lange meditatie in de tempel waar we ongestoord konden zitten en liggen omdat er geen andere toeristen zijn. Na onze meditatie vertelde Ibrahim enthousiast over de geschiedenis van deze tempel, die gewijd is Osris, Isis en hun zoon Horus. Dat verklaarde achteraf de innerlijke drang van Caroline deze tempel te bezoeken en er langere tijd te zijn. Zij heeft een sterke verbinding met de Triade Osiris, Isis en Horus.

De Romeinen omarmden en aanvaarden deze drie oude Egyptische Goden, want Jezus was net als Osiris herboren, Isis, net zoals Maria, moest haar kind Horus beschermen en verbergen voor Seth, die hem wilde doden, Osiris beloofde de Romeinen iets dat geen enkele andere Romeinse God hen had aangeboden, namelijk een leven na de dood, de wedergeboorte, in het land van Aleysia, wanneer zij zouden slagen in een goed en waardevol leven te leiden zodat zij de ultieme test namelijk het wegen van hun hart in de hal van Osiris waar het oordeel geveld zou worden glansrijk konden doorstaan.

De Dush tempel werd gebouwd door Domitianus tussen 81 en 96 na Chr. Trajon heeft ook gebouwd aan het complex in 117 na Chr. en Hadrianus heeft ook nog een steentje bijgedragen aan deze tempel. Men gaat ervan uit dat de binnenste kamer van de tempel deels muren had die waren bedekl met goud. De tempel bestaat uit verschillende gebieden, waaronder twee hoven, een kleine hypothyle hal met slechts vier zuilen en een heiligdom. Je vindt er vele inscripties tot aan de Romeinse keizers Hadrianus en Trajon. De ingang of poort werd ook gebruikt door 19-eeuwse reizigers, die hun eigen namen toevoegden aan de gateway, zou tegenwoordig zeggen de graffiti dateert al van heel lang terug!

Tal van voorwerpen zijn opgegraven in en rond deze tempel inclusief aardewerk, munten, ostraca en sieraden. Een van het meest interessante deze vondsten zijn brieven, kwitanties, garnizoenlijsten en facturen.

In 1989, tijdens een opgraving van de tempel, ontdekten Franse archeologen een schitterende collectie kunstvoorwerpen, die nu bekend staat als de 'Dush Treasure' en te bezichtigen is in het Egyptisch museum te Cairo.

Zij vonden als eerste een linnen-verguld beeldje van Isis, een klein bronzen beeldje van Horus verkleedt als Romeinse legionair, en een bronzen beeldje van Osiris dat verpakt was. In de buurt van de opgravingen werd een grote losse deksel van een aardewerkpot gevonden, die was verborgen achter metselwerk. Hier bleek een schat te liggen van prachtige gouden sieraden en religieuze ex-votos objecten. Deze kostbare items waren kennelijk bijeengebracht voor de veiligheid en verborgen gehouden in de pot tijdens de vierde-vijfde eeuw na Christus. Deze religieuze schat was van de hoogste kwaliteit vakmanschap en bevatte een gouden kroon waarin de beeltenis van de Romeinse god Serapis afgebeeld stond maar ook armbanden en hangers van goud en halfedelstenen.

Deze tempel ligt ongeveer 300 km ten westen van Luxor en ongeveer 90 km ten zuiden van Kharga. De overblijfselen van de eens zo bloeiende stad Kysis zijn verspreid over de heuvels rond de vesting. De tempel ligt samen met de bijbehorende begraafplaatsen aan de noordelijke en westelijke zijden. De Romeinse begraafplaats heeft graven en een onversierde christelijke kerk. Waarschijnlijk werd de stad verlaten toen de waterputten opgedroogd waren, enige tijd na de vierde eeuw na Chr.

No comments:

Post a Comment