Total Pageviews

Thursday 29 November 2012

Sinterklaas, zwarte piet en trauma's.

Laatst was ik omringd door collega therapeuten en coaches tijdens een hele leuke training familieopstellingen. Zul je wellicht denken wat heeft dat nu met Sinterklaas te maken. Eigenlijk niets dus, totdat ik mij bijna verslikte in mijn kopje overheerlijke kruidenthee toen een van mijn collega's met het volgende bloedserieuze verhaal kwam. Deze collega heeft een historie met één van onze voormalige overzeese eilanden. Zij is er geboren, heeft er een aantal jaren gewoond en het liefst zou ze teruggaan. Dat laatste kan ik mij helemaal voorstellen, altijd mooi weer een aangename temperatuur en dan daar wonen waar je het allerliefst zou willen zijn, omdat het voor haar als thuiskomen voelt.
Maar goed even terug naar Sinterklaas. De collega had een vrouw ontmoet op een van onze overzeese eilanden en zij was gefrustreerd, boos en verdrietig over het feit dat de pieten van Sinterklaas zwart zijn. Waarop de collega met het oplossende voorstel kwam om de pieten gewoon andere kleurtjes te geven, rood, oranje, blauw (smurf Piet?) of geel. Dit was het moment waarop ik mij verslikte in het slokje thee dat ik nam. Al proestend zei ik "Get a life, Sinterklaas is Sinterklaas en zwarte Piet gewoon zwarte Piet". "Voor jou een uitdaging om met haar te werken aan haar trauma rond zwarte Piet". Mijn collega keek mij heel serieus aan, haar stem ging 2 octaven lager, en zo legde ze het mij uit. "Caroline deze vrouw heeft nare herinneringen aan de slaventijd". Waarop direct de vraag door mijn hoofd flitste "wanneer is die dan afgeschaft?". Deze geschiedkundige kennis was mij eerlijk gezegd ontschoten. Ben hierop eens gaan googelen en las op een site van de Koninklijke Bibliotheek dat de slavernij in 1863 (gelukkig) is afgeschaft. Ook op een van deze eilanden heeft in een ver verleden slavernij plaatsgevonden. Al googelend kwam ik nog meer tegen namelijk dat de Arabische-Afrikaanse slavenhandel ouder is dan de Europese en dat deze eveneens een zeer grote omvang heeft gekend. De Arabisch-Afrikaanse slavenhandel startte rond de 6e eeuw na Chr. en eindigde in de 20e eeuw. Tegenwoordig hebben we nog steeds veel slaven, alleen ik noem ze de huidige loonslaven.
Ooit werd er in de 4e eeuw in Klein Azië een Sint Nikolaas geboren. Hij kwam uit een welgestelde familie. Zijn heiligheid, zijn ijver en de wonderen die hij verrichtte maakte hem bekend. Hij hing het Christelijke geloof aan en daar werd hij om gevangen genomen. Waar hij voor stond was het bekeren van zondaars, het delen van zijn rijkdom met de armen en het bevorderen van liefdadigheid onder het volk. Vanwege zijn vrijgevigheid begonnen kinderen cadeautjes uit te delen. Wij zijn niet het enige land dat Sinterklaas viert, verschillende delen van Europa kent ook dit kinderfeest. Invulling kan anders zijn en dat heeft te maken met de manier hoe Sinterklaas aankomt en hoe zijn knecht eruit ziet.
Gezegend ben ik met schoenmaat 43 daar kan dus heel veel in! Het zetten van de schoen in Nederland is een gebruik dat stamt vanaf ten minste de 15e eeuw. In eerste instantie gebeurde dat in de kerk en was de opbrengst bestemd voor de armen, mooi gebaar vind ik dat. Zo Sinterklaas vieren doen we allang niet meer. Uit archiefstukken blijkt dat al vanaf 1427 in de Sint-Nicolaaskerk in Utrecht schoenen werden gezet op 5 december, onze pakjesavond. Rijke Utrechters legden wat in de schoenen en de opbrengst werd verdeeld onder de armen op 6 december, de officiële sterfdag van de Heilige Nicolaas. Uit de 16e eeuw bestaan beschrijvingen van het schoen zetten door kinderen in de huiskamer. Kunstschilder Jan Steen heeft in de 17e eeuw de sinterklaasochtend op twee schilderijen vastgelegd. Daarop is ook goed te zien wat de kinderen in hun schoen kregen. Vaak was dat naast speelgoed verschillende soorten snoepgoed zoals speculaas, kruidnoten, pepernoten, borstplaat, chocoladeletters, taaipoppen en marsepein. Dit zijn eeuwenoude lekkernijen die in traditionele vormen werden gemaakt. Als drank werd chocolademelk en warme bisschopswijn geschonken. Opvallend is dat vooral jongens een roe of zakje zout in de schoen vonden. In de crisisjaren, mijn vader haalde daar laatst nog wat herinneringen aan op, was er in Nederland bittere armoede. Volgens hem is deze huidge crisis daar nog niets bij vergeleken. Pakjesavond was voor de Tweede Wereldoorlog geen algemeen verschijnsel. De crisisjaren speelden daarin een grote rol er was gewoon geen geld voor pakjes. Onze welvaart biedt ruimte voor een geefcultuur, een geschenkenfeest in het kader van het oer-Hollandse sinterklaasfeest. Uit mijn eigen jeugd kan ik mij nog herinneren dat het zetten van je schoen en de pakjesavond omgeven was door geheimzinnigheid. De tijd heeft niet stilgestaan. Dus ook Sinterklaas onderging een soort van transformatie, namelijk van onzichtbare magische brenger van wonderbaarlijke gaven tot een opa-achtige kindervriend, die de kinderen met zijn zwarte pieten thuis met een zak vol cadeautjes bezoekt.Wat mij betreft blijft Sinterklaas en zwarte Piet gewoon zoals ze al jaren zijn, niks gekleurde Pieten en wat zou het leuk zijn als de magie van weleer weer terugkwam. Het is nog een van de weinige tradities in dit land. Persoonlijk ben ik niet zo van de tradities, maar dit is er één die wat mij betreft nog heel lang mag blijven. Zie mijn eerdere blog over Sinterklaas in Egypte.

Wednesday 21 November 2012

Boogschutter & Sechmet, de Godin van Zuivering.

Boogschutter. Geborenen onder dit teken zijn van rond 21 november t/m 21 december. Zij die in dit tijdvak geboren zijn vallen allen onder het vuurteken Boogschutter. Het is het 2e beweeglijke teken van de dierenriem en zijn heerser is de gelukbrengende planeet Jupiter. Het is een bijzonder symbool, want het is half mens en half dier. Met andere woorden zowel het verstand of het intellect als zijn fysieke kracht en zijn behoorlijke dosis energie, mits de zon goede aspecten maakt, maakt dat we te maken hebben met een enthousiast, joviaal, reislustig en staand voor zijn of haar idealen, mens. De boogschutter heeft visie en is heel goed in staat lastige situaties te begrijpen. Het mooie aan de dit teken is, dat zij ook altijd de zonzijde zien. Het nadeel kan zijn dat ze zo optimistisch zijn, dat het niets meer met de realiteit te maken heeft. Wat mij persoonlijk aantrekt in de Boogschutter is zijn directheid. Met een bijna kinderlijke eerlijkheid zegt de Boogschutter zijn mening en dat kan wel eens bot overkomen op anderen. Fijngevoelige zieltjes, kunnen dan nog wel eens problemen hebben met de manier waarop de Boogschutter communiceert. Het vuur in de Boogschutter zorgt voor aspiraties en wanneer hij dat combineert met zijn idealisme dan is hij heel goed in staat om zich op de maatschappelijke ladder op te werken. Maar hij zou zich ook heel goed kunnen inzetten voor een organistatie gestoeld op een bepaald ideaal. De Boogschutters die ik ken, kenmerken zich door hun honger naar kennis. Ik zie het dan ook vaak gebeuren dat zij van de ene cursus naar de andere cursus of opleiding hoppen. Want de Boogschutter heeft wel nieuwe impulsen nodig, hij heeft het soms al snel "gezien" en houdt het dan ook voor gezien. In tegenstelling tot de Leeuw, die hunkert naar materie, aanzien en aanbidding, is materie voor hem minder interessant. Sterker nog, ze zijn gul en als er planeten zijn die wat minder goed staan, dan kan het ook zijn dat hij verspilt. Als partner is de Boogschutter iemand,die zeker wanneer hij jong is, valt voor de fysieke aantrekkingskracht. Hij heeft een open mind, dus het kan gebeuren dat hij het niet zo nauw neemt met de huwelijkse trouw. Het teken wat voor de Boogschutter zit, kan jaloerse, bezitterige trekken hebben, dat is iets wat echt niet bij de Boogschutter past. De persoonlijke vrijheid is een groot goed en dat heeft hij ook nodig voor zichzelf. Naarmate de Boogschutter ouder wordt dan zal meer het intellect een rol gaan spelen in relaties. Mensen geboren onder het teken Boogschutter zijn veelal te vinden in de beroepen die te maken hebben met journalistiek, rechtspraak, reizen en onderwijs.
De Godin Sechmet in de tempel van Karnak. Dit is één van mijn favoriete plaatsen om een bezoekje te brengen aan deze Godin. De eerste keer dat ik haar domein betrad, overweldigde haar energie mij zodanig, dat ik rechtsomkeert maakte. Sechemet kan veel losmaken, haar "oog in de vlam" staat voor het goddelijke vuur dat alles zuivert. Vandaar dat zij de Godin is van de Zuivering. Zij werd "Vrouwe van het Oosten" genoemd, omdat het eerste licht van de zon er voor zorgde dat de woestijn mist oploste. Sechmet is de aardse vlam die er voor zorgt dat alle aardse onzuiverheden worden weggebrand. Vele tempels in de oudheid waren gewijd aan het opleiden van speciale geestelijken. Deze in het rood gekleede priesters stonden in de oudheid bekend als chirurgen, excorsisten en healers. Haar imago wordt geassocieerd met levende zoogdieren en de traditie was dat zij als enige Godin mensoffers ontving. Zij was de beschermvrouwe van het Egyptische leger, de beschermers van Ra, door het drinken van het het bloed en energie versterkte zij de poorten van de twee landen met haar ontzagwekkend Schild van vuur.
Haar dieren zijn de Leeuwin en de kat. Bastet, de huiskat staat symbool voor de beschermster van het huis en de kinderen. Ook zij is afgebeeld met een zonneschijf van haar hemelse metgezel Ra en de Koninklijke Slang Wadjet op haar hoofd. Het zijn ook de symbolen vanhet Goddelijk Ontwaken, hier ontmoet het zonneprincipe de fysieke sfeer en opent het 3e oog. Sechmet huis in de Tempel van Mut in Karnak. Vele van haar afbeelden zijn gevonden in dit tempelcomplex. De beelden zijn uit zwart graniet uitgehouwen. Dit zwarte graniet was dé steen die gebruikt werd voor het plaatsen van het kosmisch vuur, in het beeld, aangeroepen door middel van "Hoge Magie". De tempel van Bastet is te vinden in Bubastis. Triade Travel organiseert reizen naar tempels en de tombes door heel Egypte.

Monday 19 November 2012

De reis door de Chakra's: van stuit naar kruin.

Hoe kleurrijk is jouw leven? Hoe staat het met jouw materiële welvaart??? Er is meer in het leven dan alleen materie, dus de andere vraag die dan ook direkt opborrelt is "Hoe staat het met jouw emotionele rijkdom???? of is er sprake van emotionele armoede? Hebzucht, geweld, angst, leegte en materialimse kenmerken onze samenleving. Velen onder ons leven hun dagelijks leven uit in een kleurloos bestaan, wonen in een grauwe wijken, reizen dagelijks van en naar hun werk in grijze bussen, trams of metro's of rijden in zwarte, grijze of andere kleurloze auto's en daar kan eveneens een kleurloos maatpak bij horen. Dit laatste geldt uiteraard niet alleen voor mannen. Hoe grijs is jouw mentaliteit? en is je denken zwart-wit? Hoe jij in het leven staat en hoe jij jouw leven leidt, is terug te lezen in de chakra's. Voor wie niet bekend is met de chakra's, dit zijn zijn draaiende cirkels van energie die levensenergie ontvangen, assimileren en uitdrukken. De 7 grote chakra's hebben een verbinding met ons bewustzijn en de patronen van de betreffende chakra's hebben een verbinding met ons lichamelijk en geestelijk functioneren.
Wanneer je je bewust gaat bezig houden met de chakra's ga je een reis maken door de vele dimensies van je eigen zelf. Velen van ons zijn onbewust, een heel groot deel van het onbewuste is net als deze ijssschots, niet zichtbaar voor onszelf, het ligt diep in het water. De bovenkant van de ijsschots stelt ons bewuste voor. Een veel kleiner deel dus dan ons onbewuste. Bewustworden houdt in dat je jouw onbewuste delen naar je bewustzijn brengt waardoor het bewuste deel groter wordt en je onbewuste deel kleiner. Het werken met chakra's is hiervoor één manier. Het mooie van het werken met de chakra's is, is dat je ook in kontakt komt met je verleden, heden en toekomst.
De 7 kleuren van de regenboog bieden ons een kijkje in een "andere wereld", de wereld van energie, maar geeft ons ook vele (nieuwe) mogelijkheden. De regeboog met haar kleurschakeringen brengt letterlijk de verscheidenheid aan licht tot uitdrukking zoals wij tijdens ons leven hier op aarde ervaren. Aan het eind van elke regenboog vind je een pot met goud. Deze pot met goud komt uit de Keltische mythologie en symboliseert de heilige graal. Deze pot is het verloren vat van de spirituele vernieuwing en vervulling. Deze metafoor staat symbool voor de reis van de ziel en het ontwikkelen van het bewustzijn langs de regenboog om de weg terug te vinden naar onze eigen goddelijkheid. Het reizen door de chakra's is een heel bijzonder proces, waarbij licht en donker, mannelijk en vrouwelijk, geest en materie. worden verenigd. De regenboog is altijd een teken van hoop geweest, maar staat ook voor de verbinding tussen hemel en aarde. Het is de schakel tussen ons aardse leven en het godenrijk.
De beweging van de 7 chakra's wordt in werking gezet door het bewustzijn en de materie. Het bewustzijn stroomt via de kruin, door het hele lichaam naar beneden(een neerwaartse stroom dus) en de opwaartse stroom komt van de aarde en stroomt naar ons etherisch bewustzijn. Wanneer we van de stuit naar de kruin gaan werken, zul je merken dat je steeds minder begrensd bent. De chakra's worden van oudsher als een pad naar bevrijding beschouwd. In januari 2013 organiseert Triade Travel de Chakra cursus van stuit naar kruin. Tijdens deze cursus krijg je informatie over de chakra's, maar de nadruk van de cursus ligt vooral op het ervaren maar je gaat ook de chakra's van de andere cursisten leren lezen. Start: 14 januari 2013, overige data zijn 28/1, 11/2, 25/2, 11/3, 25/3 en 6 april 2013. Locatie: Rotterdam Tijd: van 19.30 uur tot 22.00 uur Prijs: € 225,-- inclusief lesmateriaal Docenten: Caroline Dekker en Petra Portheine Opgeven: 070-3692559 of 06-45426007 of per mail triadetravel@gmail.com