Total Pageviews

Saturday 29 December 2012

Steenbok, de God Seth en Kom Ombo Tempel

De Steenbok, dit laatste aardeteken van de dierenriem, wordt geboren tussen 21 december en 21 januari. De Steenbok wordt gerekend tot een hoofdteken. Het is een van mijn favoriete dierenriemtekens. De Steenbok is uitermate betrouwbaar en dat niet alleen, ze zijn vooral ook praktisch en nuchter. Harde werkers zijn het en zoals ze in Rotterdam zeggen, "niet lulle maar poetsen" is een uitdrukking die helemaal bij dit teken past. Ze zijn de doordouwers van de dierenriem, geen gezeur, gesteun, gekreun of gemok, zij gaan gewoon door. Daar waar ieder ander allang was afgehaakt, vervolgt de Steenbok zijn weg tot het (bittere) einde. Loners, dat zijn het ook wel en een beetje echte Steenbok, kan heel goed alleen zijn. Ze zijn vaak wat ouwelijk, dat kan zowel in gedrag zijn maar ook op de manier hoe zij zich kleden. Niet té uitbundig en hun smaak kan klassiek zijn. Wat mij ook altijd weer opvalt aan dit teken is hun eerlijkheid en hun zeer serieuze kant. Het luchtige van de tweeling dat kent de Steenbok niet. Ze hebben wel degelijk humor en ze kunnen goed en vooral kritisch naar zichzelf kijken. Iets waar de Leeuw nog iets van kan leren. Over het algemeen zijn ze spaarzaam, zuinig en wanneer ze niet in balans zijn dan zijn het de grootste vrekken. Dat is dan wel weer een minder kantje van dit alleraardigste dierenriem teken. Gereserveerd zijn ze ook wel, zeker in contacten met anderen. Door hun wat afstandelijke houding worden ze nog wel eens onterecht voor hautain uitgemaakt. Ernstig, dat is een betere typering voor ze en wat zijn ze GEDISCIPLINEERD! Tjonge, tjonge, zelfs op het vervelende af. Autoriteiten, daar zijn ze gevoelig voor, maar zij hebben er ook respect voor. Hoewel, als ze zelf ergens direct verantwoordelijk voor zijn of zelf een hoge positie hebben, luisteren ze niet snel naar de mening van een ander. Want eigenwijs zijn ze ook. Een leidinggevende Steenbok verwacht wel van van zijn medewerkers gedisciplineerd gedrag en het liefst zoals hij of zijzelf is. Dat is niet het enige want er is meer, namelijk dat ze bij elke taak echte kwaliteit leveren. Met andere woorden de Steenbok kan de lat heel hoog leggen, niet alleen voor zichzelf maar ook voor anderen. De Steenbok is ook zeer ambitieus, op naar de top. Het is een streven wat je bij veel van hen ziet. Wat een Steenbok ook kenmerkt is zijn conservatisme, traditie is belangrijker dan innovaties. Ook kunnen ze erg pessimistisch en melancholiek te zijn. In het ergste geval kan dit leiden tot zwaar op de hand en zeer gedeprimeerd zijn, waarbij extatisch geluk wordt afgewisseld met het ergste soort lijden. Ga mediteren het zal helpen bij het vinden van kracht om dergelijke heftige innerlijke emoties onder controle te houden.
Saturnus, dat is de heerser van de Steenbok. De planeet heeft een link naar Kronos een figuur uit de Griekse mythologie. De vader van Kronos (Ouranus) was jaloers op zijn zonen en wierp deze in de diepte van de aarde. Hij is de jongste van de Titanen en zoon van Ouranos en Gaea. Zijn moeder Gaea wilde wraak nemen en spoorde Kronos aan zijn vader te castreren. Dit gebeurde en Kronos werd heerser in plaats van zijn vader. Hij huwde zijn zuster Rheia, maar hij wilde dat geen enkele van de uit dit huwelijk geboren kinderen in leven bleef, want zijn ouders hadden hem voorspeld dat een van die kinderen hem zijn heerschappij zou ontnemen. Saturnus is niet de meest makkelijke planeet, want hij houdt verband met de tijd en hier in onze aardse tijd is er sprake van eindigheid en dus is er een link naar de dood. Problemen, moeilijkheden, tegenslagen en beperkingen zijn er paar die bij deze planeet horen. De Steenbok kan hier heel goed mee omgaan. Op hun typische methodologische, geharde, koppige en onbuigzame manier, slaan ze zich door persoonlijke tegenslagen heen. Zelfs waar anderen het al lang hebben opgegeven, blijven Steenbokken doorgaan ten behoeve van hun werk en of hun gezin.In hun persoonlijke relaties voelt de Steenbok zich vaak niet op zijn of haar gemak. Ze kunnen zelfs een beetje egocentrisch zijn maar bij een Steenbok die in balans is, valt dit allemaal wel mee. Ze bemoeien ze zich liever met hun eigen zaken en zijn discreet en integer.Ze hebben vaak maar een paar goede vrienden en zijn intens loyaal aan hen. De Steenbok zal niet hals over kop in een relatie duiken, maar heel voorzichtig kijken of het juiste moment daar is. De meeste Steenbokken trouwen voor het leven. Zoals met alle dierenriemtekens is er een verbinding met het Oude Egypte.
Seth de God van de fixatie is de partner van Nebt-Het en vader van Anpu. Seth gaat over de onderwereld. Materie en de geest zullen gaan versmelten in het koninklijke menselijk lichaam om uiteindelijk de materie en de geest tot in de eeuwigheid in balans te hebben en te houden. Nog een hoop werk te verzetten dus. Seth werd beschouwd als de metafoor van de kosmische permanentie maar ook werd hij bechouwd als het kanaal waarbij hemelse materie werd vastgelegd in het domein van het fysieke bestaan. Hij wordt ook geassocieerd met de winter solstice. In de oudheid bedoelde men hiermee dat de zon symbolisch afdaalt naar die regionen waar de duistere krachten huizen. Eclipsen zijn eveneens met hem verbonden omdat de zon dan verduisterd wordt door de maan.
Kom Ombo tempel. Voor mij persoonlijk was het een heftig bezoek, al dwalend door de tempel belandde ik spontaan in een vorig leven waarbij de hoge priester mij moedwillig had laten omkomen bij een zware proef die ik voor mijn initiatie moest afleggen. In de tempel vind je een dubbel heillgdom gewijd aan de tweeling Sobekh-Haoeris, de Grieks-Romeinse versie van Nubti. Nubti belichaamt de hoofden van zowel Horus als Seth.
Deze afbeelding symboliseert de harmonieuze balans tussen de gepolariseerde principes van het geestelijk en lichamelijk verlangen. In Kom Ombo wordt de krokodil het verslindende aspect van Seth vooral geëerd. Zij werden als heilige dieren beschouwd. De dieren werden gehouden in de vijver en het verhaal gaat dat zij sierraden droegen en dat ze tam genoeg waren om gevoerd en geaaid te worden. Dit tamme van de krokedillen, althans volgens de Hoge Priester, werd mij fataal in het vorige leven wat ik spontaan zag toen ik er de eerste keer voet aan land zette. Het duale karakter van deze tempel is te zien in de het tweeling heiligdom en terug te vinden in de architectonische details weergegeven in een symetrische dubbele vorm. Dit weerspiegelt ook de andere kant van Seth namelijk: de verdeeldheid.
Deze 2 principes mogen in overeenstemming dan wel in harmonie worden gebracht binnen ons zelf. Een eenheid van geest en materie, waardoor we niet meer in het verlangen blijven hangen. Dat is voor velen onder ons nog een hele klus!

No comments:

Post a Comment