Total Pageviews

Monday 20 January 2014

HSP, High Sensitive Person

HSPeen term die veel gehoord en gebruikt  wordt, maar wat is het nu eigenlijk?
Ergens in de jaren '80 kwam de docente aan de Universiteit en psychotherapeute Elaine Aron met de term High Sensitive Person. Een fenomeen dat niet nieuw is, maar mijn inziens al veel langer bestaat. Alleen kreeg het toen een naam en kon het geëtiketteerd worden. Wel zo makkelijk dus.


Maar het geven van een definitie over hooggevoeligheid is zo makkelijk nog niet. De betekenis voor elk hooggevoelig persoon is namelijk anders. Een Hoog Sensitief Persoon is iemand die gevoeliger is voor indrukken dan andere mensen maar ook de meer subtielere energieën waarneemt. Naar aanleiding van de diverse onderzoeken die zij deed, concludeerde zij, dat zij die een gevoeliger zenuwstelsel hebben, zowel intern als extern sterker geprikkeld worden dan gemiddeld. De HSP'er is dus gevoeliger voor emoties, pijn, genot en dat niet alleen ook andere geestelijke en lichamelijke ervaringen ervaren zij anders in vergelijking met hen die niet hoog sensitief zijn. Als we het hebben over externe prikkels dan zijn zij niet alleen gevoeliger voor geuren, geluiden maar ook voor tactiele en visuele stimulatie. Het opnemen van indrukken is bij hen meer, waardoor zij zich eerder en meer bewust zijn en blijk geven van de details en het aantal mogelijke scenario''s die zich in hun omgeving voordoen. Zij zijn dus meer alert op mogelijke gevaren en zijn eerder geneigd tot overdenken en inschatten van de diverse situaties.
Volgens Elaine Aron zijn zij geneigd  meer op zichzelf te zijn en zijn ze niet zo assertief. Dat heeft volgens haar niets met verlegen of weinig sociaal zijn, maar is meer een gevolg van hun noodzakelijke aanpassing aan de aangeboren eigenschap voorzichtiger met zichzelf en hun omgeving om te gaan.
Hsp'ers zijn door hun aangeboren opmerkingsvermogen meer geneigd tot empathie en zijn zij in met name een rustige omgeving uitstekend in staat informatie beter dan gemiddeld op te nemen en tot in de details en nuances uit te werken.



Volgens haar is 15 tot 20 % van de mensen hooggevoelig. Tot en met heden is dit niet opgenomen in de DSM-V (de Goden zij gedankt) en ook zij is hier een fel tegenstandster van. Het is namelijk een aangeboren eigenschap.

Hoe herken je nu een HSP'er?

- er is sprake van een overprikkeling doordat er veel subtiele informatie opgenomen wordt (ze kunnen niet goed tegen grote mensenmassa's)
- de intuïtie is vaak beter ontwikkeld, maar ze hoeven niet paranormaal te zijn.
- ze zitten vaak niet goed in hun gronding en verliezen makkelijk het contact met hun lijf en de realiteit.
- ze leggen snel verbindingen door hun sterke intuïtie.
- ze voelen snel aan hoe de sfeer is. Ze willen harmonie in hun omgeving en waar die ontbreekt functioneren ze minder goed. Bij stress en werkdruk presteren ze minder.
- ze voelen anderen goed aan hierdoor zijn ze goed in het zorgen en verzorgen van anderen.
- ze nemen vaak gevoelens, emoties of lichamelijke klachten over van anderen.
- ze hebben een groot rechtvaardigheidsgevoel en een afkeer van geweld.
-ze zijn vaak niet goed begrensd, met andere woorden hun aura of energieveld neemt veel op en daardoor zijn ze bijzonder gevoelig voor externe prikkels.
- grenzen herkennen en aangeven kunnen zij minder goed.  
- ze lopen snel leeg in het contact met anderen.
- veel mensen met vermoeidheidsklachten of een ziekte zijn hoog sensitief.     .    


Deze lijst geeft slechts een klein deel weer van de kernmerken van iemand die hoog sensitief is. Het kan zowel een zegen als een vloek zijn. Voor diegene die het als een vloek ervaren bieden Caroline Dekker van Triade Travel en Petra Portheine van Artstuff de mogelijkheid om zowel in een individueel traject als in een klein groepsverband te leren omgaan met je hooggevoeligheid.

Je wordt professioneel begeleid of geadviseerd. Wij werken vanuit een holistisch mensbeeld. Onderling zijn wij met elkaar en alles verbonden, maar door de begeleiding en de meditaties krijg je hierop steeds meer zicht.

Wil je werken aan jezelf en hoe leren hoe je kunt omgaan met jouw hooggevoeligheid dan kun je zowel bij Caroline Dekker als Petra Portheine terecht.

Wie zijn Caroline & Petra?

Caroline en Petra zijn beiden HSP'ers en hebben als extra's: het helderweten, helderzien, heldervoelen en helderruiken- en proeven.

Praktijken: Caroline Dekker te Den Haag & Petra Portheine te Rotterdam.
                    Bij grote groepen werken zij samen.

Adres: Westvlietweg 10, 2491 EA Den Haag (gratis en voldoende parkeergelegenheid)
Adres: Admiraliteitskade 17a, 3063 EC R'dam (gratis (vanaf 18.00 uur)  en voldoende parkeergelegenheid.

email: Caroline triadetravel@gmail.com of bel: 070-3692559
email: Petra      petra@portheine.com    of bel: 06-45426007

 
Kosten: € 199,00  inclusief 21% btw, bij vooruitbetaling.  Wat krijg je hiervoor?  3 x 1 uur speciaal op jouw behoefte afgestemde individuele begeleiding.

Kosten: € 75,-- inclusief 21% btw per uur, wanneer je een losse sessie wilt.

Kosten: € 195,-- inclusief 21% btw, bij vooruitbetaling. Wat krijg je hiervoor? 3 x 1 uur begeleiding voor 2 personen.

Kosten: € 165,-- inclusief 21% btw, bij vooruitbetaling. Wat krijg je hiervoor? 3 x 1 uur begeleiding vanaf 3 personen.

In den Haag zijn de groepen niet groter dan 4. In Rotterdam kan er met grote groepen gewerkt worden.










 

No comments:

Post a Comment