Total Pageviews

Saturday 6 February 2010

De Dush Tempel in de Westelijke Woestijn – Gewijd aan de Goden Isis & Osiris Horus, haar binnen muren waren bedekt met goud.



Triade Travel gaat deze prachtige tempel weer bezoeken tijdens de komende trip naar Egypte op 24/12/2011. 15 daagse Wellness, Culturele & Spirituele reis (tot 7/1/2012)

Onze gids Ibrahim nam ons mee naar de tempel van Dush diep in de woestijn, wat ooit het gebied was geweest van een Romeins garnizoen. De energie in de tempel was prachtig, de wind in de woestijn liet het het zand eroderen en wij werden zowel buiten als in de tempel gereinigd. We hadden een prachtige meditatie in de tempel. Ibrahim vertelde ons over de historie van de tempel toen we klaar waren.

De tempel is gewijd aan Osris, Isis en hun zoon Horus. De Romeinen, omarmden en aanvaarden deze drie oude Egyptische goden Osiris omdat hij net als Jezus werd herboren en Isis net als Maria, moest haar kind Horus verbergen en beschermen tegen de god Seth, die hem zou doden.

Osiris beloofde de Romeinen iets dat geen enkele Romeinse God hun gaf, namelijk een leven na de dood. Deze wedergeboorte kon alleen plaatsvinden, in het land van Aleysia, als ze het oordeel konden doorstaan en als bleek dat ze een waardevol leven hadden geleid.

De tempel werd gebouwd door Domitianus tussen 81 en 96 na Christus. Trajon (117 na Christus) en Hadrianus hebben bijgedragen aan deze tempel. Men gelooft dat de innerlijke ruimte van de tempel muren had die deels waren bedekt met goud. De tempel bestaat uit verschillende gebieden, waaronder twee rechtbanken, een kleine hypostyle hal met slechts vier Zuilen en een heiligdom. In de tempel vind je vele inscripties die verwijzen naar de Romeinse keizers Hadrianus en Trajon. De poort werd ook gebruikt door 19-eeuwse reizigers, die hun eigen namen toevoegden bij de ingang.

Talloze voorwerpen zijn opgegraven in en rond het tempel gebied met inbegrip van aardewerk, munten, scherven en sieraden. Overigens als je nu in het gebied loopt dan zie je overal nog aardewerk scherven. Een van de meest interessante vondsten zijn brieven, kwitanties, garnizoen lijsten en facturen.

In 1989 tijdens een opgraving van een Franse groep archeologen, werd er een prachtige collectie van artefacten ontdekt, beter bekend de 'Dush Treasure', die nu in Caïro in het Egyptisch Museum te vinden is.

Zij ontdekten een in linnen verpakt verguld beeldje van Isis, een kleine bronzen figuur van Horus die gekleed was als een Romeinse soldaat, en een bronzen figuur van Osiris. Er werd ook nog een grote aardewerk pot gevonden die was verborgen in metselwerk. Dit om te voorkomen dat het gestolen zou worden. Men vond op die geheime plek een schat aan prachtige gouden sieraden, religieuze en ex-votos objecten. Deze waardevolle items hebben zij kennelijk bij elkaar verzameld en voor de veiligheid verborgen in de pot tijdens de 4de-5de eeuw na Chr. De religieuze schat was van de hoogste kwaliteit en blonk uit van vakmanschap. Hieronder bevond zich een gouden kroon met de beeltenis van de Romeinse god Serapis evenals armbanden en hangers van goud en half-edelstenen.

Deze tempel ligt ongeveer 300 km ten westen van Luxor en ongeveer 90 km ten zuiden van Kharga. De overblijfselen van de eens bloeiende stad Kysis zijn verspreid over de heuvels rond het fort en de tempel, samen met de bijbehorende begraafplaatsen die op de noordelijke en westelijke zijden liggen. De Romeinse begraafplaats heeft onversierde graven en hier vind je een christelijke kerk. Vermoedelijk werd de stad enige tijd na de 4e eeuw na Chr. verlaten omdat de putten opgedroogd raakten.

www.caroline-dekker.nl
english website http://www.freewebs.com/spiritualegypt

1 comment: