Total Pageviews

Tuesday 1 May 2012

Workshop 29 April de Kracht en de Valkuilen van het Denken




Vandaag (zondag 29 april 2012) zijn we op Hoeve Leeuwenstein aan het werk gegaan met het onderwerp de kracht en de valkuilen van ons denken. De eigenaresse van de Hoeve heette ons van harte welkom. Na een kort voorstelrondje gaan we aan het werk. Deze dag stond in het teken van de Kracht en Valkuilen van het Denken.

Hoe is jouw manier van denken eigenlijk? en hoe communiceer je? Het merendeel van de deelnemers was zich bewust van hoe zij dachten. Zij waren hier al snel uit.
Ben je iemand die erg feitelijk is? of reageer je vanuit de emoties? Ben je de advocaat van de duivel? Zie je altijd alles van de zonnige kant? of ben je juist iemand die het proces in de gaten houdt? of is in je manier van denken vrij en is alles mogelijk?
Ieder kreeg de opdracht vandaag op een totaal andere manier te gaan denken. Met andere woorden, uit je comfort zone en ervaren hoe dat is en gaat. Na enige " opstart perikelen" zaten een aantal van hen al heel snel in de andere manier van denken en communiceren. De dame die opdracht kreeg advokaat van de duivel te zijn, was zo goed, dat er een aantal deelnemers dachten dat ze altijd zo was.

 Dit was onze advokaat van de duivel. De complimenten, zij zette dit voortreffelijk neer. Overigens tot hilariteit van de anderen en ook ik had moeite en moest bij tijd en wijle mijn lachen  bedwingen.

Zichtbaar was het bij een paardeelnemers dat zij moeite hadden met hun nieuwe manier van denken. Zoals zij later ook zelf aangaven. Het was voor hen af en toe op de tong bijten om niet te reageren zoals zo gewend waren te doen. Een dame zat op het puntje van haar stoel en had grote moeite zich in te houden. De oefening was bedoeld om te ervaren hoe het nu voor jou was om anders te denken. En ook om te zien hoe een ander denkt dat betekent dat je gespiegeld wordt. Op een bepaald moment tijdens de onderlinge gesprekken liep de spanning zo hoog op dat het voor paar van hen heel fysiek waarneem werd.

Aan het eind van de oefening kwam dat ook naar voren in de nabespreking. Er waren erbij die zich enorm hadden zich geïrriteerd aan een bepaalde manier van denken en communiceren. Dat iemand zich stoort of irriteert aan de ander, zegt wat over diegene. In deze groep kon iedereen dit goed bij zichzelf houden. Complimenten aan een ieder hoe daar mee om is gegaan tijdens deze dag!

Het was voor bijna  iedereen een lastige/moeilijke opdracht. Zij konden goed ervaren hoe "gewoon" het is voor hen om op een bepaalde manier te denken en hoe " moeilijk" het was om dit nu tegengesteld te doen.
Voor degene onder hen die moeite hebben met dingen te uiten van wat zij vinden is het een leuke oefening. Je kunt nu de dingen denken en zeggen die je anders niet zou zeggen.
Heel verfrissend om eens buiten je geeigende denkkaders te stappen en op een totaal andere manier naar iets te kijken. Lijkt me een goede voor de dames en heren in de politiek!

Er was voor een ons een overheerlijke lunch gemaakt. 2 grote pannen soep stonden klaar, een bietensoep (die verrukkelijk was) en een koolsoep, maar die gaf bij een paar van ons wat gasvorming. Dat was wel weer vermakelijk..



 
De middag hebben we gebruikt om eens op onderzoek uit te gaan hoe het nu met onze negatieve overtuigingen gesteld stond. Wat heel mooi in deze groep was, is de openheid, de kwetsbaarheid, en de bereidheid van een ieder om hun negatieve overtuigingen te onderzoeken en te delen met de rest van de groep. De gevolgen van deze negatieve overtuigingen in een ieders leven, waren en zijn duidelijk. Daarna zijn we prioriteiten gaan stellen, welke negatieve overtuigingen pakken we als eerste aan. Daarna zijn we ze gaan omzetten naar postieve overtuigingen. De bedoeling is om hier na de workshop individueel actief mee aan de gang te gaan.


Een van ons had geen negatieve overtuigingen, zij had alles al uitgewerkt. Eerlijk gezegd was ik daar wel een beetje jaloers op, want met mijn 53 jaar heb ik er nog wel een paar waar ik nog wel aan kan werken.

Op 20 mei a.s. hebben we de Workshop "Emotionele Schoonmaak" de Kracht van het Voelen. Ben je geïnteresseerd geraakt en wil je meedoen, dan ben je van harte welkom. Je kunt je opgeven bij Petra 06-45426007 of bij Caroline 06-22180976.

Alle Workshops staan op zichzelf en kunnen los van elkaar gevold worden van 10.00 tot 17.00 uur.

Meer informatie zie de website www.caroline-dekker.nl of mail naar petra@portheine.com


Petra Portheine

No comments:

Post a Comment