Total Pageviews

Sunday 18 August 2013

Groen Ierland

Vandaag weet ik ineens weer waarom Ierland zo groen is. Na een heerlijk ontbijt en een allerhartelijkst afscheid van de bazin van de Inn rijden wij richting het Westen. We vertrokken met miezer, maar dat veranderde al snel in veel tot overmatige regen. Echt lekker rijden is dat niet. We gaan op weg naar Gouganebarra, dat is een pelgrimsoord, maar voor dat er waar zijn, bezoeken we eerst nog een Steencirkel. Kealkill is prachtig, hooggelegen en kan alleen te voet worden bereikt. Het regent pijpenstelen, dus het nodigt niet echt uit om daar eens uitgebreid te gaan zitten. Voor de Steencirkel zien wij een graafmachine staan en al lacherig zegt Loes, " kijk ze zijn hem aan het maken".  De plek voelt voor ons goed, maar we rijden weer terug naar het dorp en stappen uit bij Carriganass.
Een restant van vervlogen tijden, de aanblik is schitterend. 
Op naar Gouganebarra, het blijft regenen en wanneer we daar arriveren, zien we een klein kerkje op een eilandje liggen.
Na de koffie bezoeken we het kerkje en we boffen, we zijn alleen en kunnen daar mediteren. De energie stroomt volop en geeft ook beweging. Het is een fijne plek. Wanneer we klaar zijn, guts het water uit de hemel en komen we doorwaternat bij de auto aan ( nog geen minuut lopen). Onze weg vervolgen we naar Tipperary en omgeving. Al druipend zit ik achter het stuur en zet de verwarming aan om een beetje droog te worden.
Het wordt een lange dag, met vele mooie wegen, met alleen maar regen en nog meer regen, wat behoorlijk vermoeiend rijden is. Eind van de dag in de B & B kan ik geen regen meer zien en gelukkig is het nu dan ook droog. 
Het klimaat van Ierland Ierland heeft net als Nederland een zeeklimaat met milde winters en relatief koele zomers. Extremen wat betreft temperatuur komen niet veel voor. In de zomer komt de temperatuur niet zo vaak boven de 25 graden uit en echt winters weer komt langs de kusten weinig voor. Mei en Juni zijn de maanden waarin de minste neerslag valt. Regen valt er dus regelmatig en vooral in het westen. Net als bij ons in Nederland is het altijd maar afwachten en hopen dat het vooral droog blijft gedurende de zomermaanden. Omdat de meeste depressies richting Europa aangevoerd worden via een westelijke stroming vanaf de Atlantische Oceaan, is Ierland regelmatig het eerste land waar een regendepressie overheen trekt krijgt. Dit land krijgt te maken met bovengemiddelde hoeveelheden regen. Dat is vrijwel het hele jaar zo, hoewel in de zomer het onder invloed van sterke hogedrukgebieden ten oosten van Ierland vrij lange periodes droog kan zijn. De lucht in Ierland wordt dan over het Kanaal aangevoerd uit zuidelijke tot zuidoostelijke richting vanaf Frankrijk en bevat dan vaak warme en droge lucht.
Stormen Door de ligging van Ierland ten westen van Engeland en het vasteland van Europa heeft de wind vaak vrij spel. De kans op harde wind en stormen is in Ierland daarom redelijk hoog. Vooral ook in het Noorden en Noord Westen van Ierland. Groen en grijs is het er, De westelijke delen van Ierland zijn het natste. De natuur is daarom vaak indrukwekkend groen, zeker als er een sterk contrast is met zeer aanwezige donkergrijze luchten met een vleugje zon erdoor. Dat zijn de dagen dat fotografen maar foto's blijven schieten, geïnspireerd dat ze zijn door de overweldigende natuur. In de wintermaanden kan het echter erg somber worden en soms gebeurt het dat er over een periode van twee weken bijna geen uurtje zonneschijn genoteerd wordt.

No comments:

Post a Comment